Valgomoji voveraitė
voveruška, gaidelis, lepeška (Cantharellus cibarius Fr.)
Kepurėlė 3-10 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių iškili, mėsos konsistencijos, senesnių įdubusi ir skiautėtais kraštais, piltuvėlio formos, trynio geltonumo, kartais su baltu arba rudu atspalviu. Lakšteliai kepurėlės spalvos, reti, stori, kotu toli nuaugę. Koto apatinė dalis plona, į viršų storėja ir neryškiai pereina į kepurėlę. Trama gelsva arba baltai gelsva, tampri, malonaus kvapo ir skonio. Sporos bespalvės, elipsiškos, 8-10x4-6 μm.
Auga liepos - lapkričio mėn. spygliuočių ir lapuočių miškuose. Tai mažai kirmijantis, visų grybautojų mėgstamas grybas, nors sunkokai virškinamas. Mes skiriame jį trečiai, estų mikologai - ketvirtai kategorijai. Kai kuriais metais paruošų organizacijos voveraičių superka iki 500 tonų. Lietuvoje randama dažnai, vietomis gausiai, ypač pietrytinėje respublikos dalyje.