Valgomasis briedžiukas
briedžiukas, abriedėlis, kumelspenis (Norchella esculenta Fr.)
Kepurėlė 4-8 cm aukščio, 3-6 cm skersmens, kūgiška, tuščiavidurė, suaugusi su kotu, išakyta giliomis briaunomis, panašiai kaip bičių korys, ochrinės, geltonai rudos arba rudos spalvos. Kotas 4-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, prie pagrindo kiek sustorėjęs, lygus, kartais truputį raukšlėtas, tuščiaviduris, baltas, senesnių vaisiakūnių gelsvas. Trama gelsva, trapi, malonaus kvapo ir skonio. Aukšliai cilindriški, 300-350x15-17 μm. Sporos baltos gelsvo atspalvio, pailgai elipsiškos, 18-22x10-12 μm.
Auga pavasarį balandžio - gegužės mėn. praretintuose lapuočių miškuose, miškų pakraščiuose, parkuose. Šiaurinėje ir centrinėje Lietuvoje dažnesnis. Geras valgomas grybas, vartojamas šviežias ir džiovintas. Trečios kategorijos. Atsargumo dėlei, kad nesupainiotume su bobausiais, reikia pavirinti ir vandenį, kuriame virė, išpilti lauk; po to kepti ar virti. Džiovintus vartoti ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių.
Į valgomąjį briedžiuką panašus storakotis briedžiukas (Aforchella crassipes Krombh.), tik šis didesnis, storesniu kotu ir didesnėmis sporomis. Rastas Verkių parke prie Vilniaus.