Taškuotasis baltikas
(Tricholoma pessundatum (Fr.) Quėl.)
Kepurėlė 5-10 (15) cm skersmens, jaunų vaisiakūnių iškili, senesnių paplokščia, horizontali, žemyn palinkusiais kraštais, kartais neryškiai plačiai įdubusi, mėsinga, gleivėta, lipni, raudonai ruda, su 1-2 koncentriškais dėmelių žiedais kepurėlės pakraščiuose. Jaunų grybų lakšteliai balti, greit pasidaro balsvi, senų su rusvai raudonomis dėmėmis, tankūs, priaugtiniai arba laisvi. Kotas iki 7 cm ilgio ir 3 cm storio, tvirtas, vienodo storumo, viršutinė dalis šviesesnė, apsitraukusi baltu mūsu, apatinė - rusva, plaušuota. Trama balta, po luobele rausva, sultinga, stora, žalios medienos kvapo, be ypatingo skonio. Sporos bespalvės (jų masė balta), 2-4x1,5-3 μm.
Auga rugpjūčio - spalio mėn. pušynuose, ypač smiltinguose, vietomis gausiai. Valgomas šviežias, sūdytas, džiovintas, nelabai kirmija. Rekomenduojama gaminti grybų miltus bei sultis. Trečios ketvirtos kategorijos.