Rausvoji ūmėdė
(Russula alutacea (Fr.) Fr. S. Melzer et Zvara)
Kepurėlė 7-12 (15) cm skersmens, paplokščia, vidurys šiek tiek įdubęs, rudai raudona, tamsiai violetiškai raudona, violetinė, žaliai geltona, geltonai raudona, purpurinė arba net ryškiai raudona, su ochrinėmis arba violetinėmis dėmėmis. Lakšteliai gelsvi, senų grybų tamsiai geltoni, apyrečiai, platus, šakoti, trapūs, prisegtiniai arba laisvi. Kotas 5-9 cm ilgio, 1-3 (4) cm storio, kietas, vėliau purus, ypač vidus, baltas, kartais rožinio arba purpurinio atspalvio. Trama balta, kieta, senesnių vaisiakūnių minkšta, trapi, malonaus skonio. Sporos briaunotomis karpomis (jų masė ochrinės spalvos), 7-9x6-8 μm.
Auga liepos - rugsėjo mėn. lapuočių ir spygliuočių miškuose. Lietuvoje visur paplitusi. Valgoma (šviežia, sūdyta, marinuota). Trečios kategorijos.
Rausvoji ūmėdė šiurkščiu kepurėlės paviršiumi lengvai atskiriama nuo kitų raudonos spalvos ūmėdžių.