Pilkšvažalė ūmėdė
(Russula aeruginea Lindbl. ap. Fr.)
Kepurėlė 5-8 (10-12) cm skersmens, jaunų vaisiakūnių pusiau apvali, senų iškili, netaisyklingai paplokščia; kartais net įdubusi, kraštai lygūs, luobelė lupasi iki pusės. Lakšteliai balti, senų grybų gelsvai balti, geltoni, tankūs, prisegtiniai. Kotas 4-6 cm ilgio, 1-2 cm storio, tvirtas, baltas, Trama balta, stangri, švelnaus skonio, malonaus kvapo. Sporos su trumpais spygliukais, jų masė kreminės spalvos, 8-7 μm.
Auga liepos - rugsėjo mėn. spygliuočių ir lapuočių miškuose po beržais, pavieniui, kartais grupelėmis. Lietuvoje gana dažna. Vartojama šviežia, sūdyta, marinuota, džiovinta. Ketvirtos kategorijos.