Piengrybis grūzdas
grūzdas (Lactarius piperatus (Fr.) S. F. Gray)
Kepurėlė 5-15 (20) cm skersmens, paplokščia, vidurys įdubęs, dažniausiai persikreipusi, matinė, balta, senesnė gelsva, su gelsvai rusvomis dėmėmis, paspaudus atsiranda žalsvai melsvos dėmės, kraštai užsilenkę žemyn. Lakšteliai balti, senesnių grybų gelsvos, ochrinės spalvos, labai tankūs, ploni, siauri, nuaugtiniai, perpjovus arba perlaužus išteka balti lašeliai, kurie išdžiūvę žalsvai melsvų grūdelių pavidalu būna prilipę pažaliavusio pjūvio vietoje. Kotas 3-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, baltas, lygus. Trama balta, kieta, stangri, pieniškos sultys aštraus pipirų skonio, ištryškusios ilgainiui pasidaro žalsvo, pilkai žalsvo atspalvio. Sporos karpotos (jų masė balta), 7-9x6-7 μm.
Auga rugpjūčio - rugsėjo mėn. lapuočių ir spygliuočių miškuose, ypač ąžuolynuose, kartais grupėmis. Lietuvoje nedažnas, tačiau vietomis randama gana gausiai. Valgomas (sūdytas). Ketvirtos kategorijos.
Į piengrybį grūzdą labai panašus laibakotis piengrybis (Lactarius pergamenus (Fr.) Fr.), bet pastarojo pieniškos sultys visą laiką išlieka baltos, trama taip pat nekeičia spalvos.